NHOs kommunereform – et udemokratisk mareritt

Det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte av et slikt forslag til nye kommunestrukturer som det NHO nå legger fram.

På den annen side er det greit å få presentert svart på hvitt hva slags samfunn næringslivets ledere ønsker seg. Her er sentralisering og effektivitet lagt til grunn, mens demokratiets og nærmiljøets verdier er fullstendig forkastet.

Etter mer enn 20 år i byutviklingskomiteen er jeg fortsatt ikke lommekjent i alle deler av dagens Trondheim. Hvordan framtidas planpolitikere skal kunne forholde seg til reguleringssaker fra Orkdal til Meråker tør jeg ikke engang tenke på. Men selv for profittjegerne i NHO burde det være klart at en slik gigantkommune krever organer på lavere nivå: Det blir nødvendig med desentraliserte beslutningsorganer innenfor de nye kommunene. Dersom disse skal være folkevalgte, har de nye superkommunene bare blitt et nytt mellomnivå.

Jeg fornemmer imidlertid vel at NHO ikke bryr seg om slike lokale folkevalgte kommunedelsutvalg, men ser for seg toppstyrt styring fra Trondheim i hele den nye superkommunen.

Det går kaldt nedover ryggen på meg av å se dette forslaget. Miljøpartiet de grønne vil gjøre det vi kan for å hindre at et slikt mareritt blir realisert.

Jan B. Vindheim

1.-kandidat til fylkestinget i Sør-Trøndelag